Οι «Εν Πλω» δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1985 με βασικούς πυρήνες τους Ντίνο Σαδίκη, Χρήστο Πολίτη (ex «Μαύρα Τηγάνια») και Δήμο Ζαμάνο.Ξεκίνησαν τις πρόβες στο σπίτι του Ζαμάνου και του Κώστα Μυλωνά στου Γκύζη, μαζί με τους Μίμη Καφούσια στο μπάσο και Ρεγγίνα Μακρή στα φωνητικά. Με αυτή τη σύνθεση και την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Στέφανου Κανελλή, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo το ’87, με δέκα κομμάτια ηχογραφημένα σε τετρακάναλο. Το demo αυτό δόθηκε σε κάποιους φίλους και δισκογραφικές. Απρόοπτα όμως γεγονότα, οδηγούν τον Οκτώβρη του ’87, σε αποχώρηση τα περισσότερα μέλη της μπάντας. Οι Σαδίκης και Ζαμάνος μένουν και συνεχίζουν με την προσθήκη του Κώστα Καλογήρου στα τύμπανα.Την άνοιξη του ’88 μπαίνουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δίσκο «Εν Πλω», με χρηματοδότηση ενός φίλου, του Αντρέα Χριστοφίλη, ο οποίος και έκανε την παραγωγή του δίσκου. Η πρώτη ηχογράφησή όμως δεν ικανοποιούσε τη μπάντα, η οποία ξαναηχογράφησε τελικά το υλικό στις αρχές του ’89 , χρονιά που κυκλοφόρησε και ο δίσκος από την «Penguin» σε χίλια ένα αντίτυπα. Ο δίσκος αυτός και όχι άδικα θεωρείται από τους σπανιότερους και σημαντικότερους δίσκους της ροκ σκηνής.
Στη σύνθεση της μπάντας προστέθηκαν στο μπάσο ο Φίλιππας Αθανασίου και δεύτερη κιθάρα ο Φώτης Παπαδόπουλος. Με αυτή τη σύνθεση έδωσαν και τις δύο μοναδικές τους συναυλίες στο “Ρόδον”. Τη στάση τους αυτή εξήγησε ο Σαδίκης σε μια σπάνια συνέντευξη στο φάνζιν «Χωρίς Κανόνα»: «…δεν μας απασχολούσαν οι συναυλίες και πολύ περισσότερο οι συνεντεύξεις και η δημοσιότητα… η μουσική τα λέει όλα». Λίγο αργότερα το συγκρότημα ηχογραφεί ένα καινούργιο τραγούδι, το “421”, και κάνει remix σε άλλα τέσσερα παλιά, με σκοπό την κυκλοφορία ενός δωδεκάιντσου, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ, παρά μόνο δοκιμαστικά, άτιτλο και χωρίς εξώφυλλο σε δέκα αντίτυπα. Η επόμενη δουλειά των «Εν Πλω» ήταν ένα 7’’ single, με τα τραγούδια «Αντιλαλούν οι Φυλακές» και «Είχα έρωτες» που κυκλοφόρησε με το πέμπτο τεύχος του fanzine «Στις Σκιές του Β’ 23» (1991). Μετά από λίγο καιρό το συγκρότημα διαλύεται.
Από τη μπάντα είχε περάσει για ένα διάστημα (1986 – 87) και ο Στράτος Αλοίμονος στα πλήκτρα.Το 1995 κυκλοφόρησε, για την υποστήριξη των θυμάτων του AIDS, η συλλογή «Act up-Εν τούτω Νίκα» της «FM Records», όπου οι Εν Πλω συμμετείχαν με το τραγουδι «421». ‘Αλλα τρία τραγούδια τους, σε demo μορφή της περιόδου ’87 – ’90, κυκλοφόρησαν από την «Tsalapetinos Productions», σε ένα 7” single με τίτλο «Και Λοιπόν Τι;».
Το 1994 ο Ντίνος Σαδίκης κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Μολυβένιες Ιστορίες” (Μύλος – Θεσσαλονίκη).Αργότερα οι Χρήστος Πολίτης, Μίμης Καφούσιας και Στράτος Αλοίμονος συμμετείχαν στους «Επόμενη Κίνηση».Ο Δήμος Ζαμάνος την δεκαετία του ‘90 ασχολήθηκε με δικά του projects, βασισμένα σε παραδοσιακούς ήχους και τα Χριστούγεννα του ’98 έδωσε τέλος στη ζωή του.Ο Σαδίκης συνέχισε να συνθέτει και να εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στη Θεσσαλονίκη. Το ’05 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Το γέλιο των πολλών» (Lazy Dog Records).
Ο δίσκος των « Εν Πλώ» επανεκδίδεται επιτέλους από την Alltogethernow το 2011 σε enhanced cd με video από τις ηχογραφήσεις του ’89 περιέχοντας και τα κομμάτια του 7” single και σε περιορισμένο αριθμό δίσκων βινυλίου με δώρο το 7” επίσης.Αργότερα θα κυκλοφορήσουν και τα 5 ακυκλοφόρητα τραγούδια του δωδεκάιντσου, μαζί με σπάνιο ζωντανό υλικό.